Witamina C – właściwości i rola w organizmie.

Udostępnij na FB
Witamina C - właściwości i rola w organizmie.

Witamina C, czyli nic innego jak kwas askorbinowy, jest to związek organiczny, który pełni
bardzo ważne funkcje w organizmie ludzi i zwierząt. Te drugie potrafią same wyprodukować
potrzebną dla siebie jej ilość. Człowiek nie został niestety tak hojnie obdarzony przez naturę
i musi wspomagać się suplementacją zewnętrzną. Catering dietetyczny – Zdrowie w Pudełku z pewnością w tym pomoże.
Powszechnie utarło się stwierdzenie, że witamina C jest najlepszym sposobem na leczenie
przeziębienia. Czy to prawda i jaką faktycznie rolę pełni kwas askorbinowy w prawidłowym
funkcjonowaniu organizmu?

Właściwości witaminy C

Jest wiele badań naukowych potwierdzających bardzo korzystne dla człowieka działanie
witaminy C. Wśród nich wymienia się przede wszystkim:
● zwiększenie wydolności organizmu
● spowolnienie procesu starzenia
● przyspieszenie gojenia się ran
● działanie antyoksydacyjne
● zwiększenie przyswajalności żelaza
● poprawa odporności na stres
● regulacja poziomu cholesterolu
● wsparcie układu odpornościowego
● wzmocnienie zębów i dziąseł

Witamina C jako lek na przeziębienie

Większość osób, które przeziębią się odruchowo sięga od razu po witaminę C. Silnie
zakorzeniło się w społeczeństwie przekonanie, jakoby kwas askorbinowy miał przyspieszać
leczenie lekkich infekcji wirusowych. Liczne badania dowodzą, że to mit. Co prawda
regularnie przyjmowana witamina C zmniejsza ryzyko zachorowania, szczególnie wśród
osób trenujących i pracujących fizycznie, natomiast nie wykazano wpływu na istniejącą już
infekcję. Zatem, aby zapobiegać chorobie, należy stosować codzienną suplementację
witaminy. Zdrowie w pudełku – diety Szczecin zapewni Państwu codziennie odpowiednią
podaż witaminy C.

Jak suplementować witaminę C? – dieta czy suplementy

Witaminę C możemy stosować na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest stosowanie
suplementów diety zawierających witaminę C w różnych postaciach. Większość z nich
jednak posiada niski współczynnik przyswajalności, dlatego też najlepiej dostarczać ją w
naturalnej postaci w diecie. Gdzie znajdziemy jej największą ilość?

Źródła witaminy C – Catering dietetyczny Szczecin
Dobrym źródłem kwasu askorbinowego jest cytryna. Jedna sztuka dostarcza 35% dziennego
zapotrzebowania. Są jednak jeszcze bogatsze w witaminę C owoce i warzywa. To m. in.
● papryka
● pomarańcza
● brukselka
● jarmuż
● brokuł
● czarna porzeczka
● kiwi
● truskawka
● mandarynka
● pomidor
Te wszystkie produkty można znaleźć w cateringu dietetycznym Szczecin Zdrowie w
Pudełku.

Dawkowanie witaminy C – czy dieta wystarczy?

Standardowe zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłego człowieka mieści się w przedziale
1-2,5 mg/kg masy ciała, u dzieci natomiast jest to dawka w okolicach 2-4 mg/kg masy ciała.
Dawki te mogą się zwiększyć w przypadku osób zawodowo uprawiających sport, cukrzyków,
kobie w ciąży czy osób podatnych na zachorowania.
Aby zapewnić jak najwyższą przyswajalność witaminy, należy skupić się na jej podaży z
diety. Stosując odpowiednio zbilansowaną dietę możemy dostarczyć organizmowi
potrzebną ilość kwasu askorbinowego. Wiele osób nie ma w ciągu dnia czasu, aby
zaplanować i przygotować posiłki, catering dietetyczny Szczecin – Zdrowie w Pudełku
zapewni optymalną dietę

Niedobory witaminy C – Jak je uzupełnić w diecie.

Szczególną uwagę na ilości witaminy C w swojej diecie powinny zwrócić osoby znacznie
bardziej narażone na niedobory witamin. Są to przede wszystkim sportowcy, osoby
chorujące na cukrzycę oraz palacze. Te osoby potrzebują większej dawki witaminy C. Co
powinno jeszcze zaniepokoić?
● mniejszy apetyt

● podatność na zachorowania
● podatność na kontuzje i siniaki
● choroby przewlekłe
Takim osobom zwykłe dawki witaminy C mogą nie wystarczyć. Jak w takim razie “dobić”
witaminę C w codziennej diecie? Najprostszym sposobem jest dodatkowa suplementacja
czystej, sproszkowanej witaminy C najlepiej w postaci kwasu askorbinowego lub (dla
bardziej wrażliwych na smak) askorbinianu sodu w dawce co najmniej 1000 mg. Taki
proszek można dodać na przykład do smoothie owocowego lub do shake’a proteinowego
zaraz po treningu.

Jak zabezpieczyć owoce i warzywa przed utratą witaminy C?

Witamina C jest bardzo wrażliwa, dlatego bardzo ważne jest, aby zapobiegać utracie jej
zawartości w diecie. Należy pamiętać, że wysoka temperatura zmniejsza aktywność
witaminy C, dlatego najlepiej jest spożywać świeże owoce i warzywa. Na utratę witaminy C
narażone są pozostawione na stole przekrojone już warzywa. aby nie straciły zbyt dużo
kwasu askorbinowego powinno się je od razu zjeść albo pozostawić w miejscu chronionym
od dopływu tlenu i światła.

Wpływ innych substancji na witaminę C

Nie można zapominać, że są również substancje, które mogą wpływać na ilość witaminy C
w organizmie. Dla przykładu doustna antykoncepcja znacznie zmniejsza jej przyswajalność.
Podobnie dzieje się w przypadku kwasu acetylosalicylowego, znanego również jako
aspiryna. Do zależności odwrotnej dochodzi w przypadku jednoczesnym zażywaniu
większych ilości witaminy C i leków przeciwuczuleniowych. Witamina C zmniejsza bowiem
skuteczność działania fenotiazyny i jej pochodnych, które są składnikiem leków
przeciwuczuleniowych.
Przyjmowanie odpowiednich ilości witaminy C może znacząco poprawić zarówno zdrowie
fizyczne jak i psychiczne. Aby mieć pewność, że dostarczasz w swojej diecie odpowiednie
jej dawki wybierz diety Szczecin – Zdrowie w Pudełku.

Powrót do listy
Czy dieta pudełkowa jest zdrowa?

Korzystanie z cateringu dietetycznego jest w ostatnim czasie bardzo popularne Coraz więcej osób chętnie sięga po takie rozwiązanie Niesie ono ze sobą wiele korzyści Można wesprzeć swoją codzienność zbilansowaną dietą, ...

Czytaj więcej
Jaki catering dietetyczny wybrać?

Niekiedy trudno znaleźć czas na gotowanie, a tym bardziej na przygotowywanie zbilansowanych posiłków na każdą porę dnia To wyzwanie zwłaszcza dla osób zapracowanych, czy też bardzo aktywnych fizycznie, dla których wygodą ...

Czytaj więcej
Jak zastąpić białko w diecie wegetariańskiej

Dieta wegetariańska to od pewnego czasu coraz popularniejszy sposób odżywiania, na jaki decydują się osoby chcące zmniejszyć ilość lub zupełnie zrezygnować z jedzenia mięsa Istnieje wiele odmian wegetarianizmu, nie mniej ...

Czytaj więcej
Jak schudnąć na diecie pudełkowej?

Ciągła gonitwa, brak czasu na odpowiednią ilość snu, a przede wszystkim na przygotowanie zdrowych posiłków to zmora dzisiejszych czasów Gonimy nieustannie, próbując jednocześnie żyć zdrowo, co nie jest absolutnie łatwe ...

Czytaj więcej
Ile kosztuje dieta pudełkowa?

Codzienna próba rozstrzygnięcia, co zrobić na obiad, może u niektórych powodować ból głowy To żmudne zadanie dla niektórych, aby kupić składniki, przygotować je, ugotować cały posiłek, a potem jeszcze umyć naczynia i ...

Czytaj więcej
czy dieta pudełkowa się opłaca Czy catering dietetyczny się opłaca?

Czy catering dietetyczny się opłaca W dzisiejszych czasach, kiedy mamy coraz mniej czasu na siedzenie w kuchni, planowanie zakupów i przygotowywanie posiłków catering dietetyczny staje się coraz bardziej interesującą opcją ...

Czytaj więcej
Dieta pudełkowa – czy warto?

Dieta pudełkowa – czy warto Bez względu na to, czy kochasz sam przygotowywać posiłki, czy nienawidzisz zajmować się gotowaniem powstające coraz częściej w ostatnich latach firmy oferujące usługi dostarczania zestawów ...

Czytaj więcej
catering dietetyczny ile kosztuje Wapno, magnez i potas w jedzeniu? Catering dietetyczny Szczecin

Rozważając catering dietetyczny Szczecin wybierz dietę złożoną z pokarmów bogatych w składniki odżywcze Pokarmy bogate w składniki odżywcze mają niską zawartość cukru, sodu, skrobi i złych tłuszczów Zawierają dużo ...

Czytaj więcej
catering dietetyczny szczecin Dlaczego powinieneś jeść ryby? Dieta pudełkowa Szczecin

Ryby to niskotłuszczowe, wysokiej jakości białko w diecie pudełkowej Szczecin Ryby są wypełnione kwasami tłuszczowymi omega-3 i witaminami takimi jak D i B2 (ryboflawina) Ryby są bogate w wapń i fosfor oraz są doskonałym ...

Czytaj więcej
czy dieta pudełkowa się opłaca Catering dietetyczny Szczecin – 10 warzyw i owoców, które warto jeść latem

Warzywa i owoce to produkty wypełnione źródłem witamin Produkty te powinny towarzyszyć każdemu w codziennym jadłospisie Jedząc je przede wszystkim dostarczane są dla organizmu składniki odżywcze, witaminy i minerały Nie ...

Czytaj więcej