Dieta bogata w błonnik, korzyści i planowanie – catering dietetyczny Goleniów

Udostępnij na FB
catering dietetyczny goleniów

Jedz więcej błonnika. Prawdopodobnie słyszałeś to już wcześniej. Ale czy wiesz, dlaczego błonnik jest tak dobry dla Twojego zdrowia? Błonnik pokarmowy – występujący głównie w owocach, warzywach, pełnych ziarnach i roślinach strączkowych – jest prawdopodobnie najlepiej znany ze swojej zdolności do zapobiegania zaparciom lub ich łagodzenia. Jednak żywność zawierająca błonnik może przynieść również inne korzyści zdrowotne, takie jak pomoc w utrzymaniu zdrowej wagi, obniżenie ryzyka zachorowania na cukrzycę, choroby serca i prewencji niektórych rodzajów raka. Wybór smacznej żywności zawierającej błonnik nie jest trudny, ale jest zdecydowanie łatwiejszy wybierając catering dietetyczny Goleniów. Z tego artykułu dowiesz się:

  • czym jest błonnik i ile go potrzebujesz w codziennej diecie
  • jakie są korzyści ze spożywania błonnika
  • jak dodawać więcej błonnika do posiłków i przekąsek

Dieta pudełkowa Gryfino – Czym jest i ile błonnika potrzebujesz w codziennej diecie?

Błonnik pokarmowy zawiera części pokarmu roślinnego, których organizm nie może strawić ani wchłonąć. W przeciwieństwie do innych składników pożywienia, takich jak tłuszcze, białka czy węglowodany, które organizm rozkłada i wchłania, błonnik nie jest trawiony przez organizm. Zamiast tego przechodzi w stosunkowo nienaruszonym stanie przez żołądek, jelito cienkie i okrężnicę i wydostaje się z organizmu. Błonnik jest powszechnie klasyfikowany jako rozpuszczalny lub nierozpuszczalny w wodzie.

  • Błonnik rozpuszczalny – Ten rodzaj błonnika rozpuszcza się w wodzie, tworząc materiał przypominający żel. Może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Rozpuszczalny błonnik znajduje się w owsie, grochu, fasoli, jabłkach, owocach cytrusowych, marchwi i jęczmieniu.
  • Błonnik nierozpuszczalny – Ten rodzaj błonnika wspomaga przepływ materiału przez układ pokarmowy i zwiększa objętość stolca, dlatego może być korzystny dla osób, które zmagają się z zaparciami lub nieregularnymi stolcami. Mąka pełnoziarnista, otręby pszenne, orzechy, fasola i warzywa, takie jak kalafior, zielona fasola i ziemniaki, są dobrym źródłem błonnika nierozpuszczalnego. Dieta pudełkowa Gryfino jest idealną opcją dla osób, które nie radzą sobie ze skomplikowaną kalkulacją ilości błonnika w diecie. Aby uzyskać jak najwięcej korzyści dla zdrowia, należy spożywać różnorodne pokarmy o wysokiej zawartości błonnika.

catering dietetyczny police

Catering dietetyczny Police – Jakie są korzyści ze spożywania błonnika?

  • Normalizuje wypróżnienia. Błonnik zwiększa masę i wielkość stolca oraz zmiękcza go. Niewielki stolec jest łatwiejszy do oddania, co zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zaparć. Jeśli masz luźne, wodniste stolce, błonnik może pomóc w zestaleniu stolca, ponieważ wchłania wodę i dodaje objętości do stolca.
  • Pomaga utrzymać zdrowie jelit. Dieta wysokobłonnikowa może zmniejszyć ryzyko wystąpienia hemoroidów i małych otworów w jelicie grubym (choroba uchyłkowa). Badania wykazały również, że dieta wysokobłonnikowa prawdopodobnie obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Trzymanie się takiej diety znacząco ułatwi skorzystanie z diety pudełkowej Szczecin.
  • Obniża poziom cholesterolu. Rozpuszczalny błonnik znajdujący się w fasoli, owsie, siemieniu lnianym i otrębach owsianych może pomóc w obniżeniu całkowitego poziomu cholesterolu we krwi poprzez obniżenie poziomu lipoprotein o niskiej gęstości, czyli “złego” cholesterolu. Badania wykazały również, że żywność o wysokiej zawartości błonnika może mieć inne korzyści dla zdrowia serca, takie jak zmniejszenie ciśnienia krwi i stanu zapalnego.
  • Pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. U osób cierpiących na cukrzycę, błonnik – zwłaszcza rozpuszczalny – może spowalniać wchłanianie cukru i pomagać w kontrolowaniu jego poziomu we krwi. Zdrowa dieta zawierająca błonnik nierozpuszczalny może również zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Dieta pudełkowa Szczecin – Jak dodawać do diety więcej błonnika?

  1. Zacznij dzień od nowa. Na śniadanie wybieraj płatki śniadaniowe o wysokiej zawartości błonnika – 5 lub więcej gramów błonnika na porcję. Wybieraj płatki z napisem “całe ziarno”, “otręby” lub “błonnik” w nazwie. Możesz też dodać kilka łyżek nieprzetworzonych otrębów pszennych do swoich ulubionych płatków. Idealnym sposobem będzie skorzystanie z cateringu dietetycznego Police.
  2. Przestaw się na produkty pełnoziarniste. Szukaj pieczywa, które wymieniają w swoim składzie pszenicę, mąkę pełnoziarnistą lub inne pełne ziarno jako pierwszy składnik na etykiecie i mają co najmniej 2 gramy błonnika pokarmowego na porcję. Eksperymentuj z brązowym ryżem, dzikim ryżem, jęczmieniem, pełnoziarnistym makaronem i pszenicą bulgur.
  3. Zastąp mąkę pełnoziarnistą połową lub całą białą mąką podczas pieczenia. Spróbuj dodać pokruszone otręby zbożowe, nieprzetworzone otręby pszenne lub niegotowane płatki owsiane do muffinów, ciast i ciasteczek.
  4. Oprzyj się na roślinach strączkowych. Fasola, groch i soczewica są doskonałym źródłem błonnika. Dodaj fasolę do zupy z puszki lub zielonej sałatki.
  5. Jedz więcej owoców i warzyw. Owoce i warzywa są bogate w błonnik, a także witaminy i minerały. Staraj się jeść pięć lub więcej porcji dziennie.

 

Powrót do listy
Czy dieta pudełkowa jest zdrowa?

Korzystanie z cateringu dietetycznego jest w ostatnim czasie bardzo popularne Coraz więcej osób chętnie sięga po takie rozwiązanie Niesie ono ze sobą wiele korzyści Można wesprzeć swoją codzienność zbilansowaną dietą, ...

Czytaj więcej
Jaki catering dietetyczny wybrać?

Niekiedy trudno znaleźć czas na gotowanie, a tym bardziej na przygotowywanie zbilansowanych posiłków na każdą porę dnia To wyzwanie zwłaszcza dla osób zapracowanych, czy też bardzo aktywnych fizycznie, dla których wygodą ...

Czytaj więcej
Jak zastąpić białko w diecie wegetariańskiej

Dieta wegetariańska to od pewnego czasu coraz popularniejszy sposób odżywiania, na jaki decydują się osoby chcące zmniejszyć ilość lub zupełnie zrezygnować z jedzenia mięsa Istnieje wiele odmian wegetarianizmu, nie mniej ...

Czytaj więcej
Jak schudnąć na diecie pudełkowej?

Ciągła gonitwa, brak czasu na odpowiednią ilość snu, a przede wszystkim na przygotowanie zdrowych posiłków to zmora dzisiejszych czasów Gonimy nieustannie, próbując jednocześnie żyć zdrowo, co nie jest absolutnie łatwe ...

Czytaj więcej
Ile kosztuje dieta pudełkowa?

Codzienna próba rozstrzygnięcia, co zrobić na obiad, może u niektórych powodować ból głowy To żmudne zadanie dla niektórych, aby kupić składniki, przygotować je, ugotować cały posiłek, a potem jeszcze umyć naczynia i ...

Czytaj więcej
czy dieta pudełkowa się opłaca Czy catering dietetyczny się opłaca?

Czy catering dietetyczny się opłaca W dzisiejszych czasach, kiedy mamy coraz mniej czasu na siedzenie w kuchni, planowanie zakupów i przygotowywanie posiłków catering dietetyczny staje się coraz bardziej interesującą opcją ...

Czytaj więcej
Dieta pudełkowa – czy warto?

Dieta pudełkowa – czy warto Bez względu na to, czy kochasz sam przygotowywać posiłki, czy nienawidzisz zajmować się gotowaniem powstające coraz częściej w ostatnich latach firmy oferujące usługi dostarczania zestawów ...

Czytaj więcej
catering dietetyczny ile kosztuje Wapno, magnez i potas w jedzeniu? Catering dietetyczny Szczecin

Rozważając catering dietetyczny Szczecin wybierz dietę złożoną z pokarmów bogatych w składniki odżywcze Pokarmy bogate w składniki odżywcze mają niską zawartość cukru, sodu, skrobi i złych tłuszczów Zawierają dużo ...

Czytaj więcej
catering dietetyczny szczecin Dlaczego powinieneś jeść ryby? Dieta pudełkowa Szczecin

Ryby to niskotłuszczowe, wysokiej jakości białko w diecie pudełkowej Szczecin Ryby są wypełnione kwasami tłuszczowymi omega-3 i witaminami takimi jak D i B2 (ryboflawina) Ryby są bogate w wapń i fosfor oraz są doskonałym ...

Czytaj więcej
czy dieta pudełkowa się opłaca Catering dietetyczny Szczecin – 10 warzyw i owoców, które warto jeść latem

Warzywa i owoce to produkty wypełnione źródłem witamin Produkty te powinny towarzyszyć każdemu w codziennym jadłospisie Jedząc je przede wszystkim dostarczane są dla organizmu składniki odżywcze, witaminy i minerały Nie ...

Czytaj więcej